Geplaatst in Wereldverbeteraar

Ge-mis-informeerd plastic

Bioplastic.
Stond ik daar ongeveer een jaar geleden met biologische krieltjes met bioplastic verpakking. Er ging een wenkbrauw omhoog en ik dacht als goede consument ‘slim’. Eenmaal thuis stond ik boven mijn afvalbakken. Waar moet dit in? Na het lezen van het label blijkt het afbreekbaar te zijn in de compostbak. Oh. Die hebben we hier (nog) niet, dus eigenlijk is het restafval.

Maar hoe werkt dat nou, dat bioplastic? Ik heb het afgelopen jaren ook veel tegengeluid gehoord en nu is er weer een oplaaiing van de trend bioplastic. Eens even checken…

Waar wordt het van gemaakt?
Bioplastic is een alternatief voor gewoon plastic. Het wordt gemaakt van zetmeel en suikers (mais, aardappelen, suikerriet etc.) en ontziet de fossiele voorraad (olie). Dus in het maakproces een goed alternatief.

Is het biologisch afbreekbaar of recyclebaar?
Ja en nee. Niet alle bioplastic is biologisch afbreekbaar. Er zijn teveel verschillende soorten bioplastic momenteel om die claim te maken. De ene is wel gemaakt van 100% biologisch materiaal, de ander heeft hulpstoffen en zit soms nog een beetje gewoon plastic in. Dit is dus de grote verwarring.

Het kan niet bij het plastic afval. Dat maakt het plastic weer onbruikbaar. Er zijn wel instanties aan het onderzoeken of ze iets kunnen met het bioplastic. Tot nu toe kunnen we het alleen maar ‘kwijt’ bij het restafval.

De bioplastic met het kiemplantlogo kunnen wel in de GFT bak, maar niet op de composthoop. Deze is omzetbaar in biogassen bij GFT verwerkers. Controleer het altijd even bij je eigen afvalverwerker. Compost wordt onbruikbaar met bioplastic erin. Dat er soms ‘composteerbaar’ bij het logo staat, is niet logisch.

kiemplantlogo
kiemplantlogo

Waarom is het er dan?
Omdat de industrie toch ergens zijn best doet om de fossiele biomassa te ontzien. Of ze weten dat het op raakt. Kunststoffen hebben onze wereld veranderd en we kunnen heel moeilijk terug. Alles zit in plastic. Om plastic op een schonere manier te produceren (en het kost niet eens veel meer) is al een begin voor een beter milieu. 1% van de kunststofproductie is momenteel bioplastic. Bedrijven en wetenschappers zijn heel hard bezig om dit goed van de grond te krijgen. Er moet nu gewoon goed geïnformeerd worden in welke afvalbak het mag.

Moet ik het nou wel of niet gebruiken?
Zelf beslissen. Ik denk dat er steeds meer bioplastic te krijgen is. Er is eerder dit jaar een uithaal naar geweest, maar ik zie het nu weer overal genoemd worden als alternatief. Gooi het niet op straat of in de bosjes! Net als al het andere vuil in de prullenbak. Bioplastic kan ook zwerfafval worden. Het verteert niet zomaar (zijn wel wat temperatuurtjes voor nodig). Het heeft geen probleem om mee te doen aan de plastic soep. Het is geen wonderplastic.

Bronnen:
– Artikel AD: Afvalverwerker heeft het helemaal gehad met bioplastic
Wikipedia
– Mooi artikel over als we teveel van iets willen en wat voor gevolgen dat heeft: Hoe zinvol is Bioplastic eigenlijk?
– Hoe het nou precies zit met het kiemplantlogo: Vereniging Afvalbedrijven

Plaatje: Material District (tas van garnalenafval)

Auteur:

Artist of historical inspired garment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s